مرکز ترک اعتیاد : اطلاع از نشانه های اعتیاد به مواد مخدر می تواند بسیار کمک کننده باشد. خانواده ها به کمک این اطلاعات می توانند به فرد معتاد خود که در دام این ناخوشی گرفتار شده است کمک نمایند. امروزه اعتیاد به مواد مخدر یکی از موضوعات جدی و مشکلات مهم است که بشر با آن دست به گریبان شده است و از آنجا که علائم اعتیاد به مواد مخدر در واپسین روزهای مصرف قابل تشخیص نیست اطرافیان خانواده شخص خیلی دیر به این موضوع پی می‌برند و متوجه میشوند که فرزندشان گرفتار اعتیاد شده است.
اما آنچه که بسیار اهمیت دارد این است که خانواده ها هنگامی که تغییرات رفتاری فرد بیمار خود را مشاهده می‌کنند می‌توانند نسبت به اعتیاد و ناخوشی هوشیار تر عمل نمایند. در ادامه به بررسی علائم اعتیاد به مواد مخدر پرداخته شده است لطفاً تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.

عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه شناخت علائم اعتیاد به مواد مخدر لطفاً با مشاورین ما در کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ تماس حاصل فرمایید شماره های تماس با مشاورین ما ۰۹۳۵۲۷۵۹۷۷۱ می باشد.

علائم اعتیاد به مواد مخدر

این موضوع که اعتیاد برای خود فرد هم ممکن است غیر قابل تشخیص باشد یک دغدغه است. همین موضوع می تواند باعث انکار و ایجاد آسیب های بیشتر در فرد گردد.
یکی از اولین علائم اعتیاد به مواد مخدر بالا رفتن میزان تغییر پذیری و نقشه‌های فرد نسبت به دوره اولیه مصرفی خود است. به این معنا که فردبا میزانی که قبلاً مصرف می‌کرده دیگر نقش نمی شود در نتیجه مجبور می‌شود که دوز مصرفی خود را به مرور زمان افزایش. علاوه بر این هنگامی که یک فرد به ماده مخدر اعتیاد پیدا می‌کند، دچار نوعی وابستگی جسمی و روانی می گردد و این وابستگی بسته به میزان قوه درونی و بنیه جسمی فرد می باشد، حتی از لحاظ شخصیتی و روانی میزان وابستگی می تواند متغیر باشد. در ادامه به توضیح سایر علائم اعتیاد به مواد مخدر پرداخته شده است:

علائم جسمانی و روانی اعتیاد به مواد مخدر

  • ناتوانی در کنترل مصرف مواد مخدر
  • وسوسه و ولع شدید برای مصرف مواد مخدر
  • نوسانات رفتاری از سرخوشی به حالات عصبی و پرخاشگری
  • سرگیجه و عدم تعادل
  • تغییراتی در عادت‌های خواب فرد
  • کم‌خوابی یا گرایش به خواب زیاد در روز
  • آبریزش بینی
  • کاهش سطح عملکردی در تمام سطوح از جمله بهداشت فردی
  • ایجاد تغییراتی در سطح فعالیت فرد
  • گوشه‌گیری و انزوا نسبت به جمع‌های خانوادگی و سایر جمع‌ها
  • از میان رفتن تدریجی احساسات و عواطف پایدار با اطرافیان
  • فراموشی زیاد
  • دچار شدن به مشکلات مالی برای تهیه مواد مخدر
نکته

علائم یاد شده در بالا بسته به نوع ماده مخدر مصرفی یک فرد و میزان مصرف می تواند متفاوت باشد. زیرا بعضی از مواد مخدر مانند هروئین و اثرات شدیدتری بر سیستم عصبی فرد و جسم او می گذارند. همچنین در نظر داشته باشید که همه علائم اعتیاد به مواد مخدر بالا در یک فرد الزاماً مشاهده نمی شود.

تشخیص علائم اعتیاد در نوجوانان

همانطور که می دانیم در سنین نوجوانی افراد گرایش بیشتری نسبت به مصرف مواد اعتیاد آور ممکن است پیدا کند و اعتیاد به مواد مخدر می تواند بیشتر مشاهده شود. از آنجا که جوانان و نوجوانان تمایل زیادی به کسب تجربه‌های جدید دارد، ریسک پذیری آنها بالاتر از نسبت به سنین بالاتر خود می‌باشد و احتمال گرایش و مصرف و همچنین اعتیاد به مواد مخدر در این دسته از افراد بیشتر است.

تشخیص علائم اعتیاد به مواد مخدر در نوجوانان ممکن است مشکل باشد، زیرا رفتارهای آنها شباهت زیادی به ویژگی های طبیعی دوران نوجوانی دارد. در همین راستا بهتر است که والدین نوجوانان از علائم اعتیاد به مواد مخدر آگاه باشند و در صورت رفتار مشکوک این موضوع را هرچه سریعتر با مراکز ترک اعتیاد و متخصصین این امر در میان بگذارند. توجه باید داشت که از هر گونه اقدامات هیجانی می بایست خودداری شود و پیش از انجام هر اقدامی از درگیری فرد با اعتیاد اطمینان حاصل شود.

علت گرایش و مصرف مواد مخدر و نشانه های رفتاری آن

همانطور که پیشتر گفته شد گرایش و تمایل به مصرف مواد مخدر در کلیه افراد می‌تواند وجود داشته باشد و ارتباطی به طبقه اجتماعی افراد ندارد و همه افرادی که به مصرف مواد مخدر گرایش دارند به یک شکل عمل می نمایند.
مهمترین و اصلی‌ترین دلایل تمایل افراد به مصرف مواد مخدر موضوع ارزشهای فردی و خلاء های روحی و روانی افراد است. افرادی که دارای این گونه خلاهای عاطفی هستند، ممکن است برای پر کردن این خلا مصرف مواد مخدر روی بیاورد.
در حقیقت هنگامی که یک فرد ماده مخدر مصرف می کند، در اثر تغییرات و پاداش های شیمیایی و مغزی که دریافت می‌کند ممکن است، نسبت به مصرف مواد مخدر تمایل بیشتری پیدا کند. همچنین به دلیل تغییراتی که مصرف مواد مخدر در شخصیت، روحیه، اعتماد به نفس او ایجاد می کند، مصرف ماده مخدر ممکن است شدیدتر و بیشتر گردد.

بدین ترتیب فرد به صورت ناخودآگاه می آموزد که به جای تلاش واقعی، با مصرف مواد مخدر خلائ‎های روانی و روحی خود را مرتفع سازد. مواد مخدر خاصیت آرام بخشی دارد که حتی افراد مرفه و تحصیلکرده نیز ممکن است به مصرف آن روی آورند.
این درحالی است پس از مدتی اعتیاد و مصرف مواد مخدر، نه تنها به فرد آرامش نمی‌دهد بلکه مشکلات زیادی از لحاظ جسمی، رفتاری، روانی و غیره برای او ایجاد نماید.

ساز و کار اعتیاد مواد مخدر

اعتیاد به مواد مخدر به طور کلی موجب کاهش عملکرد مغزی حسی و عاطفی در فرد می گردد. به این معنا که مواد مخدر باعث ترشح بیشتر هورمون های شادی در مغز می گرددو به این دلیل که این هورمون‌ها مجدداً در مغز جذب می‌شوند آستانه تحریک پذیری مغز کاهش می‌یابد و به مرور بافت های مغز در فرد فرسوده می گردد.
می توان گفت که در نهایت مغز فرد معتاد توانایی تولید هورمون‌های شادی را از دست می دهد و دیگر توانایی کنترل هیجانات را نخواهد داشت.
در این مرحله می توان تشخیص داد که فرد به شدت زودرنج عصبانی تحریک پذیر و بیقرار می گردد. این تغییر به شکلی کاملاً آهسته و به مو اتفاق خواهد افتاد، اما هر چه طول عمر اعتیاد در فرد بیشتر می‌شود بازگشت پذیری فرد کاهش خواهد یافت. به همین دلیل قبل از آنکه یک فرد به طور کامل در اعتیاد گرفتار شود، باید برای درمان او اقدام کرد.

رفتارهای نادرست با فرد بیمار

طرز برخورد با فرد معتاد بسیار مهم است و می تواند تاثیرات چشمگیری بر روی فرد بگذارد. به این معنا که اگر با فرد معتاد با عصبانیت و پرخاشگری برخورد شود ممکن است نتیجه معکوس دهد. اعتیاد یک بیماری روحی، روانی و جسمی است که فرد توانایی غلبه بر او را به واسطه اراده خود ندارد.

این نکته حائز اهمیت است که خانواده یک فرد بیمار بداند که رفتار صحیح او با فرد بیمارش بسیار اهمیت دارد. در همین رابطه کمک گرفتن از متخصصین یک مرکز درمانی مانند کمپ ترک اعتیاد می تواند راهگشای این مشکل باشد. در ادامه به توضیح رفتارهایی خواهیم پرداخت که می تواند به روند درمانی فرد بیمار لطمه بزند.

  • قهر کردن
  • دعوا کردن
  • سرزنش کردن
  • تحقیر کردن
  • معتاد را مسبب تمام بدبختی های خانواده دانستن
درمان و ترک اعتیاد

درمان و ترک اعتیاد و شناخت علائم اعتیاد به مواد مخدر یک موضوع تخصصی و بعضاً پیچیده‌ است که بسته به نوع اعتیاد و شخصیت فرد می تواند متفاوت باشد. اما به وضوح می توان دید که رفتار درمانی، تراپی، مشاوره و کمک های روحی و روانی موثر ترین روش برای درمان اعتیاد فرد می‎باشد. در حقیقت یک درمانگر با آگاهی هایی که به فرد منتقل می کند می تواند در نگرش او تغییرات جدی ایجاد کند و بیمار را از مصرف مجدد باز دارد.
همچنین هنگامی که یک فرد با اعتیاد چیست آشنا می گردد و با جنبه روانی اعتیاد خود رابطه نزدیکی پیدا می‌کند، متوجه می‌شود که وسوسه چیست و چگونه می تواند جلوی آن را بگیرد. در همین رابطه با کمک گرفتن از یک مرکز ترک اعتیاد استاندارد می‌تواند بسیار یاری بخش باشد.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت کسب اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت مشاوره در زمینه بستری نمودن فرد بیمار لطفاً با مشاورین کمپ ترک اعتیاد اهواز تماس حاصل فرمایید.

 

منبع نوشته : اعتیاد به مواد مخدر